O palírně

Provoz a technologie výroby pěstitelské pálenice

Pěstitelská pálenice v Sklenařicích je řešena nejmodernější technologií v nové koncepci monoblokového systému. Destilace a rektifikace se provádí v jediném kotli s nástavbou, což umožňuje řídit stupňovitost destilátu i chuťové a aromatické vlastnosti pálenky.

Objem destilačního kotle je 300 litrů a průměrná doba destilace je 3-4 hodiny.
Má-li zákazník zájem o destilaci pouze svého kvasu je nutné dovézt 250-300 litrů připraveného ovocného kvasu. Při menším dodaném množství bude kvas zvážen a vypálen s kvasem dodaným dalšími pěstiteli.

Množství pálenky je pak závislé na celkové výtěžnosti této várky v poměru na hmotnosti kvasů jednotlivých pěstitelů. Obdobně bude postupováno případě, že pěstitel nemá možnost vlastní výroby kvasu a do pálenice si dodá zdravé, vyzrálé, čisté ovoce v minimálním množství 50 kg. Ovoce bude zváženo a ošetřeno v kvasných nádobách. Po vykvašení a následné destilaci bude pěstitel písemně či telefonicky vyrozuměn o ukončené výrobě, množství pálenky a termínu vyskladnění. Pálenku si odváží ve vlastních, nejlépe skleněných nádobách.

Skladujte doma pouze ve skleněných lahvích či řádně uzavřených demižonech. Nechá se konzumovat okamžitě, avšak kvalita a chuťové vlastnosti pálenky se výrazně zlepší přirozeným stařením, ideální je alespoň 1 rok popř. déle. Pálenka vhodná nejen k přímé konzumaci, ale i k výrobě různých alkoholických nápojů, vždy pouze pro svojí potřebu. Např. k výrobě vynikající ořechovky, griotky, vaječného, kávového, kokosového apod. likéru atd. Recepty lze získat rovněž na naší provozovně.